KOSGEB Genel Destek Programı Nedir?KOSGEB 

KOSGEB Genel Destek Programı Nedir?

KOSGEB, birçok alanda destek vererek firmaların yükselmesini, gelişmesini, pazarda öne çıkmasını desteklemektedirler. Bu desteklerden biri de KOSGEB işletme geliştirme destek programı ya da eski adıyla genel destek programıdır. Peki, KOSGEB genel destek programı nedir? Öncelikle genel destek programı işletme geliştirme programının açılmasının ardından başvuru almamış olup, bunun yerine bu başvuruların işletme geliştirme desteğine yapılması gerektiği KOSGEB tarafından belirtilmiştir. Bu yüzden bu yazıda genel destek programı alternatifi olarak işletme geliştirme desteğinden bahsedilecektir. Bu destek, işletmelerin gelişebilmesi, kapasitelerinin arttırılabilmesi ve kurumsallaşmalarının sağlanabilmesi amacıyla oluşturulmuş bir destek türüdür. KOSGEB’in bir birimi olan KOBİ geliştirme dairesi tarafından hazırlanan bu desteğin amacı adından da anlaşılabileceği üzere işletmelerin geliştirilmesidir. 

Genel Destek Programının Kapsamı Nedir?

KOSGEB genel destek programı nedir? Desteklenen giderler aşağıda sıralanmıştır;

  • Yurt dışı fuar desteği,
  • Yurt içi fuar desteği,
  • Personel desteği,
  • Test ve analiz desteği,
  • Yurt dışı iş gezisi desteği,
  • Fikri ve Sınai Haklar desteği,
  • Belgelendirme desteği,
  • Bağımsız değerlendirme desteği ve
  • Enerji verimli elektrik motorları değişimi desteğidir.

Bu destek oranları değişmekte olup genel olarak destek oranının yüzde 60 olduğu söylenebilir. Örneğin yurt dışı iş gezisi desteği bir defaya mahsus olmak üzere yüzde yüz desteklenir. Nitelikli eleman istihdamında ise istihdam edilecek personel kadın, şehit yakını, yeni mezun ya da engelli ise bu orana yüzde 20 ilave edilir. 

Genel Destek Programına Neden Başvurulmalıdır?

KOSGEB genel destek programı nedir? sorusunu soran firmalar, KOSGEB’in sitesinden detaylı bilgi edinebilir ya da bağlı bulundukları KOSGEB müdürlüğüne giderek KOSGEB uzmanından bilgi edinebilir. İşletmeler gelişimlerini sağlamak, pazarda kendilerine yer edinmek, ihracatı arttırmak ya da markalaşmak için çeşitli desteklere başvurabilirler. Bu sayede de ülkenin katma değerinin artması sağlanmış olur. Pazar araştırması ve personel istihdamı gibi konularda çalışmalar yapmak isteyen işletmeler için bu destekler oldukça faydalı olabilmektedir. Bu yüzden bu desteklere gereken önem verilmeli, başvurular ince elenip sık dokunarak hazırlanmalı ve KOSGEB’in istediği şekilde olmalıdır. Özellikle eski adıyla genel destek programı dediğimiz işletme geliştirme programında birçok fırsat karşımıza çıkmaktadır. Başvurular yapılırken bunları göz önünde bulundurmalı ve faydalanmamız tavsiye edilmektedir.

Benzer Yazılar