KOSGEB Haberleri 

Genç Girişimciler KOSGEB Destek Sistemi

Genç girişimciler için KOSGEB Destek Sistemi ile kredi ve ya hibe almak çok kolay. Girişimci gençler için büyük fırsatlar sunan KOSGEB, şartları yerine getiren herkese açık. KOSGEB destek sistemi nden faydalanabilmek için aşağıdaki yazıyı dikkatlice okumanızı tavsiye ediyoruz.

KOSGEB tarafından, genç girişimcilere özel olarak verilen eğitimden sonra alınan sertifikalar sayesinde, projeleri olan gençler kendi işlerini kolayca kurabilmektedir. KOSGEB destek sistemi, gerekli şartlar yerine getirildiğinde, ilk etapta verilen 50 bin TL hibe krediden veya 100 bin TL faizsiz krediden faydalanma imkânı elde edilmektedir. Ancak bu kredinin tamamı tek seferde verilmez, yapılan harcamalar faturalandırılır KOSGEB bölge müdürlüğüne iletilir ve taksit halinde verilir. Genç girişimciler için KOSGEB destek sisteminden faydalanmak için, yapılması gerekenler ise KOSGEB destekli girişimcilik kurslarına gitmiş olunması veya üniversite eğitimi sırasında girişimcilik dersi alınmış olunmasıdır. Ancak bu durumda sertifika almaya hak kazanılabilir.

KOSGEB Girişimcilik Kursu; alınan eğitimler 70 saatten oluşmaktadır ve 24 saati atölye uygulaması olarak geçer. Verilen eğitimler ücretsizdir, hatta eğitim süresince kursiyerlere her gün belli bir miktar ücret ödenmektedir. Eğitimi tamamlayan kursiyerler, daha önce KOSGEB’e bildirilen plan doğrultusunda işletmelerini kurmak zorundadır. Kurulum aşamasında yapılacak masrafların belli miktarı KOSGEB tarafından karşılanır.

Girişimcilik kursuna başvurma şartları; hibe kredisinden faydalanmak isteyen kursiyer, kurulan işletmenin kurucu ortağı, sahibi veya en az %30 hisseye sahip hissedarı olmak zorundadır. Ayrıca işletmenin kurulmasından, hibe krediye başvuru tarihine kadar, 2 seneden fazla zaman geçmemiş olması aranan şartlar arasındadır. Tüm bu şartları karşılayan yatırımcılar, hibe kredi ve girişimcilik kursları için yılın belli dönemlerinde başvuru yapabilir.

KOSGEB Hibe Desteğinden Faydalanılması İçin Yapılması Gerekenler

KOSGEB internet sitesi veri tabanına kayıt olmak gerekir. İş planı, başvuru belgesi ve diğer gerekli evraklarla beraber KOSGEB hizmet müdürlüklerine başvurularını şahsen yapmalıdırlar. KOSGEB tarafından yapılan detaylı inceleme sonucu, olumlu bulunan başvurular kabul edildikten sonra hibe kredisi almaya hak kazanılacaktır. Fakat incelemeler daha çok projenin geleceğe yönelik olup olmadığına, teknolojiye uyumlu olup olmadığına bakılarak yapılır. KOSGEB’den hibe kredisi alabilmeniz için çok orijinal bir fikriniz olması gerekir. 50 bin TL hibe kredisi, işletmenin kuruluşu açısından yeterli görülebilir ancak ilerleyen zamanlarda üretim için gerekecek makine ve aletlerin temin edilmesi için çok daha fazla kaynak ihtiyacı yaşanabileceğinden, KOSGEB tarafından genç girişimcilere 100 bin TL faizsiz kredi imkânı da sağlanmaktadır.

KOSGEB Tarafından Verilen Faizsiz Krediler

Faizsiz krediler Sabit yatırım desteği denilen bir fon altında toplanır. Bu fon, kurulmuş olan işletmeler tarafından kullanılabilir. Sabit yatırım desteği, 24 ay içinde alınmalı ve 3 yılı aşmayacak faaliyetlerde kullanılmak üzere alınan makine gibi aletlerde kullanılmalıdır. Sabit yatırım fonunun geri ödeme şekli belli şartlara bağlanmıştır; ilk 2 yıl ödeme yapılmaz ancak sonraki 2 yıl içinde 3 aylık taksitler halinde 8 eşit taksitte alınan paranın ödenmesi gerekir. Bu kredi için bankaların isteyeceği teminatlarda ise kredi garanti fonu genç girişimcilere kefil dahi olabilmektedir. Tüm bu çalışmalara göre, devlet genç girişimcileri desteklemek adına, onlara hem hibe desteği sağlamakta beraberinde faizsiz kredi imkânı sunmakta hem de kredi imkânlarından faydalanması için kefil olmaktadır.

KOSGEB Faizsiz kredinin banka kredilerine göre avantajı; bankalardan alınan kredilerin faizi düşük dahi olsa ilk aydan itibaren geri ödeme süresi başlar. Ayrıca bankaların Kobi kredilerden faydalandırmak için oldukça kapsamlı şartları mevcuttur. Oysa KOSGEB tarafından verilen faizsiz kredi sisteminde, geri ödeme planı ileri tarihlere atılmıştır. Yeni kurulum aşamasında olan işletmeyi, maddi ve manevi anlamda sıkıştırmaz. Üstelik faiz uygulanmadığı için yatırımcıyı zorlamaz. Ülkemiz ekonomisini canlandırmak için her geçen gün yeni çalışmalara imza atan KOSGEB, firmaların ülke dışına açılması için iş gezisi finansmanı da yapmaktadır. 

Benzer Yazılar