KOSGEB Home Ofis DesteğiKOSGEB 

KOSGEB Home Ofis Desteği

Home ofis kişinin iş yeri olarak evini kullanması durumudur. Herhangi bir kurumla anlaşmalı olarak çalışabildiği gibi bağımsız olarak uzmanlaştığı alanda kendi işini de yapabilir. Evin bir bölümünü ofis olarak kullanır. Home ofis maliyetleri düşük olsa da bazen bu maliyetlerin karşılanması, çalışanları güç duruma sokmaktadır. Burada akla ilk gelen KOSGEB home ofis desteği olmaktadır.

Home ofis şeklinde çalışanları, serbest zamanlı veya anlaşmalı oldukları kuruma bağlı olarak tam zamanlı ve yarı zamanlı çalışma imkânına sahiptirler. Çalışma olanı oldukça geniştir. Teknolojinin de gelişmesi ile çoğu işletme, bağımsız çalışanlar vasıtasıyla işlerini daha kolay ve düşük maliyetler ile home ofis tarzından çalışanlara bırakmaktadır. Burada pazarlama, teknoloji hizmetleri, danışma gibi birçok alanda hizmet veren bağımsız bir yapı oluşmuştur.

KOSGEB Home Ofis Desteği

KOSGEB Home Ofis Desteği Nasıl Alınır?

KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerin başında; üretim alanı en fazla olan ve istihdam yaratma olanağı olan sektörler gelmektedir. Desteklenen sektörler KOSGEB ana sayfasında NACE kodu ile belirtilmiştir. 

KOSGEB direkt olarak bağımsız çalışanlara destek vermemektedir. KOSGEB tarafından sunulan hizmetlerden faydalanabilmek için ilk şart desteklenecek işletmenin KOBİ vasıflarını taşımasıdır. KOBİ ise; küçük ve orta ölçekli işletmeler olarak tanımlanabilir. KOSGEB home ofis desteği alabilmek için işletmenin, KOBİ statüsünde olmadığı durumda desteklerden faydalanamaz. Fakat KOSGEB’in veri tabanına kayıt yaptırabilir. Uygulamalı girişimcilik eğitimlerine katılarak sertifika alabilir. İş planı oluşturarak proje sunabilir.

Home ofis desteği NACE kodları içeresinde olmadığı için destek verilmez. Kredi veya hibelerden faydalanamaz.  Desteklerden faydalanabilmek için; vergi levhası, iş yeri ruhsatı, ticaret odasına kayıt veya faaliyet gösterilen alan ile ilgili bir takım evrakları kuruma sunması gerekmektedir. Bu şartları sağlayan işletmeler büyüklüklerine göre zaten KOBİ sayılmaktadır. Home ofisin çalışma prensibi ise uzaktan çalışma şekli olduğu için bu evraklara gerek duymamaktadır. Ayrıca çalışan sayısı, iş yeri adresi, şirket bilançosu gibi durumlar tamamen belirsiz olduğu için harcamalar faturalandırılamaz. KOSGEB ise bu harcamalar doğrultusunda destek verir. 

KOSGEB home ofis desteği programı başlatılmamıştır. Desteklenen sektörler içerisinde faaliyet gösteren bir işlem yapsa bile, KOSGEB şartlarını yerine getiremez. Örneğin; bağımsız olarak yazılım hizmeti veren bir kişi desteklerden faydalanabilmesi için KOBİ şartlarını sağlamalıdır. Özetle KOSGEB desteklerinden sadece KOBİ’ler faydalanabilmektedir.

Benzer Yazılar