Krediler 

Kredide Hayat Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? Maliyeti Ne Kadardır?

Günümüzde pek çok insan kredi almak amacıyla bankalara başvuruyor. Yapılan başvurularda ise bankalar her türlü durumu hesaba katarak kişilerden belirli teminatlar isteyebiliyor. Bu teminatlar arasında yer alan sigortalar ise kişilerin olası durumlarda bankaya olan kredi borçlarını ödeme teminatı veriyor. Kredide hayat sigortası ise kişilerin ölüm, çalışamayacak duruma gelme gibi nedenlerden dolayı ödeyemedikleri borçları ödeme garantisi veriyor.

7034479f6d1ef68410de7075f7dcb2e7

Ülkemizde pek çok bankanın uygulamaları arasında yer alan hayat sigortası, bankaların kredi ödemelerini alamadıkları durumlarda ödemelerin sekteye uğraması ihtimaline karşı aldıkları bir önlemdir. Kredi ister ihtiyaç ister araç ister konut olsun bankaların kişilerden hayat sigortası istedikleri bilinmektedir. Hayat sigortası bankaların göndermiş olduğu sigorta acenteleri tarafından yapılmaktadır. Ancak kişiler bankalarının gönderdiği sigorta acentesi dışında farklı sigorta şirketlerinden de bu sigorta türünü yaptırabilirler.

Kredi Alırken Hayat Sigortası Yaptıracaklar Dikkat!

Kredi alacak olan kişilerden istenen hayat sigortası kapsamında sigorta şirketleri kişilere sigorta poliçesi adı altında bazı belgeler imzalatmaktadır. Bu belgelerde ise ‘’Kaza Dışındaki Ölümler’’ için ödeme yapılmayacağı yazılmaktadır. Yani kişilerin hastalık nedeniyle ya da farklı sıkıntılar nedeniyle ölümleri sonucunda poliçede yer alan bu ibare nedeniyle ödemeleri yapılmamaktadır. Hayat sigortası yaptıracak olan kişilerin sigorta şirketleri tarafından sunulan poliçeleri okumaları ve satır aralarını dikkatli bir şekilde incelemeleri gerekir. Aksi halde kişilerin yaptırmış oldukları sigorta gerekli karşılamaları yapmadığı için kredi borcu mirasçılara kalmaktadır.

hayatsigortasi

Kredide Hayat Sigortası Yaptırmak Ne İşe Yarar?

  • Hayat sigortası yaptırarak kredi almanız durumunda sigorta şirketi ölüm ya da daimi maluliyet gibi durumlarda belirli bir tazminat ödemesi yapmak zorundadırlar. Tazminat ödemesi eğer kredi borcunuz varsa direkt olarak bankaya yapılır. Banka tazminat içerisinden kredi borcunuzu düşer. Tazminatınızdan arta kalan kısım olursa bunu da mirasçılarınıza geri öder.
  • Eğer kredi çektiğiniz süre içerisinde daimi olarak ve tam olarak maluliyet yaşarsanız yaptırmış olduğunuz hayat sigortası nedeniyle tazminatınız size verilir. Siz ise bu tazminatı ister banka ödemenizde isterseniz de diğer ödemelerinizde kullanabilirsiniz.
  • Hayat sigortası kapsamında yapacağınız ödemelerde her ay kredi borcunuz düşeceği için bir süre sonra hayat sigortası için yapmış olduğunuz teminat ödemeleri ile kalan kredi borcunuzu kapatabilirsiniz.
  • Bordrolu olarak çalışıyorsanız ve istem dışı işsizlik yani işvereninizin sizi işten çıkarması durumunda 6 ay boyunca kredi borçlarınız hayat sigortası kapsamında ödenir.
  • Herhangi bir kaza ve ya hastalık nedeniyle geçici işsizlik durumu ortaya çıkarsa hayat sigortası sayesinde 6 ay boyunca kredi borcunuz ödenecektir.
  • Ferdi Kaza Sigortası Genel Şartları içerisinde kabul gören kaza ve hastalık durumlarında hastanede tedavi olmanız gerekirse hayat sigortası ile 7 geceden fazla olan sürelerde hayat sigortası kapsamında ödenir.

Hayat sigortası içerisinde yukarıda verilen avantajlardan yararlanmak için verilecek olan teminatlar birbirinden farklı olmaktadır. Bu nedenle kişiler hayat sigortası yaptırırken yukarıda bulunan seçeneklerden birine ve ya birkaçına sahip olmak istediklerinde hayat sigortası teminatını doğru seçmelidirler.

hayat-sigortasi-1024x763

Kredide Hayat Sigortası Maliyeti Ne Kadardır?

Kredi alacak kişilerin yaptıracakları hayat sigortaları Mortgage, taşıt ve ihtiyaç kredileri için geçerlidir. Bu sigortanın süresi kişilerin aldıkları kredinin ödeme süresi boyunca geçerlidir. Eğer kişiler kredi süresinden daha kısa süreli hayat sigortası yaptırmışlarsa kredi ödemesi devam edene kadar tekrarlanması gerekmektedir. Tekrarlanacak sigortalarda yeniden poliçe imzalanmasını öngörür.

Hayat sigortası 18- 69 yaş aralığında olan ve kredi alan herkes için yapılabilmektedir. Ancak kredide hayat sigortasının maliyetinin belirlenmesi için kişilerdeki şu kriterlere dikkat edilmektedir:

  • Teminat tutarı,
  • Kredi çeken kişinin yaşı,
  • Toplam kredi borcu,
  • Kredi vadesi,
  • Aylık kredi faizi oranı.

Yukarıda bulunan kriterlere göre Mortgage kredisi alan kişilerin yıllık olarak 450-550 civarı, taşıt kredisi alan kişilerin 100- 350 civarı, ihtiyaç kredisi alan kişilerin ise 50- 70 TL civarı hayat sigortası ödemesi yapması gerekir. Kredi vadeniz 36 ay ya da 48 ay gibi bir süreci kapsıyorsa ilk yıl yaptıracağınız hayat sigortası diğer seneler için geçerli olmayacak ve yenilemeniz gerekecektir. Eğer hayat sigortanızı kredi ödeme süreci içerisinde yenilemezseniz vefat etmeniz durumunda kredi borçlarınız varislerinize kalacaktır.

kasko-kolay-hayat-sigortasi-2

Kredi Alırken Hayat Sigortası Yaptırmak Zorunlu Mudur?

Kredi alacak kişilere banka görevlileri hayat sigortası yaptırmanın zorunlu olduğunu söyleyebilirler. Ancak 4077 sayılı Tüketici Hakkının Korunması Hakkındaki Kanun’da 5. madde de yer alan hüküm uyarınca sigorta yapma şartına dilekçenizle karşılık verebilirsiniz. Bu sayede zorunlu gibi gösterilen hayat sigortasını yaptırmama hakkınızı kullanmış olursunuz.

Kredi alırken bankanın söylemiş olduğu sigorta acentesi üzerinden hayat sigortası yaptırma zorunluluğunuzda bulunmamaktadır. Bankalar anlaşmalı oldukları sigorta acentelerine yönlendirme yaptıkları için size uygun olmayan acentelere gitmek yerine istediğiniz acentelere de giderek hayat sigortanızı yaptırabilirsiniz. Bankaların hayat sigortası yapma yetkileri bulunmadığı için banka üzerinden sigorta işlemlerinizin yapılması doğru değildir. Eğer hayat sigortanızı yaptırma düşüncesinde iseniz bu konuda bilgili kişilerle görüşerek ve hayat sigortası teminatlarını inceleyerek işlemlerinizi gerçekleştirmelisiniz.

 

Benzer Yazılar